סיעוד אונקולוגי
מה הוא טיפול תומך (טיפול פליאטיבי, הוספיס)?
מה הוא טיפול תומך (טיפול פליאטיבי, הוספיס)?
טיפול פליאטיבי מוגדר על ידי ארגון הבריאות העולמי כגישה טיפולית כוללנית שמטרתה לשפר איכות חיים של החולים ובני משפחותיהם המתמודדים עם מחלה המאיימת על החיים בכל שלביה. מטרת הטיפול התומך מניעה, אומדן וטיפול בכאבים ובסימפטומים הפיסיים, פסיכולוגיים ( דכאון וחרדה), חברתיים ורוחניים לשיפור איכות חיים.
טיפול פליאטיבי, הוא משמעותי במיוחד, בשלב שבו המחלה לא מגיבה עוד לטיפול מרפא (הקרוי גם טיפול קוראטיבי מהמילה cure), ובשלב שבו הדבר החשוב ביותר הוא הקלה על הכאבים ועל סימפטומים נוספים – פיזיים (כגון קוצר נשימה, עייפות, עצירות, בחילות, חוסר תיאבון, קושי להירדם).
עם זאת, הטיפול התומך יכול להינתן במקביל לטיפול הקוראטיבי, ואז הוא עוזר למטופל להמשיך בחיי היום-יום באיכות החיים הטובה ביותר שאפשר, ולהמשיך לעמוד בטיפולים הרפואיים.
בין העקרונות החשובים של הטיפול הפליאטיבי, נכללת אספקת מערכת תמיכה ותקשורת קרובה וטובה המיועדת להקל על בני המשפחה להתמודד עם הטפול בחולה במהלך מחלתו, וללוותם לאחר מותו.
טיפול פליאטיבי ניתן על ידי צוות רב-מקצועי והוא כולל לפחות רופא, אחות ועובדת סוציאלית, בהתאם לצורכי החולה ובני משפחתו. טיפול פליאטיבי יכול להינתן לחולה ובני משפחתו בבית/ בקהילה, בבית החולים, או בהוספיס. ניתן בכל מחלה קשה – סרטן, אי ספיקת לב, אי ספיקת ראות קשה, ALS, MS, דמנציה ועוד.
הגישה הפליאטיבית רואה במוות תהליך טבעי, והיא לא נועדה לזרז אותו או לעכב אותו. הטיפול התומך נועד לתת את איכות החיים הטובה ביותר שניתן על רצף המחלה ועד למוות.
טיפול פליאטיבי
- מקל על כאב ועל סימפטומים מטרידים אחרים;
- משפר את איכות החיים, עשוי גם להיטיב את מהלך המחלה;
- משלב היבטים נפשיים ורוחניים בטיפול בחולה;
- תומך בחיים פעילים ככל הניתן של החולה עד מותו;
- תומך בחיים ורואה במוות תהליך נורמאלי;
- אינו מכוון להחיש או לדחות את מותו של החולה;
- מסתמך על גישת צוות על מנת לסייע למשפחה להתמודד עם מחלתו של המטופל;
- מסתמך על גישת צוות להתייחסות לצרכי מטופלים ומשפחתם, לרבות בתהליכי האבל, אם נדרש;
- ניתן ליישום משלב אבחנת המחלה, בשילוב עם טיפולים אחרים אשר נועדו לריפוי המחלה או להאריך
- יים, כגון כימותרפיה או הקרנות, וכולל בדיקות אשר יאפשרו להיטיב להבין ולטפל בסיבוכים קליניים
- עיקים של המחלה.
בישראל קיימים שירותים פליאטיביים בבתי חולים ובקהילה. מידע על השירותים ניתן למצוא באתר של עמותה לטיפול תומך – palliative.org.il
כך תתמודדו עם כימותרפיה
כך תתמודדו עם כימותרפיה
שתייה מרובה תקל על הסימפטומים. כתמים על העור מחייבים פניה דחופה לרופא. כל מה שצריך לדעת על כימותרפיה
מאת: חיה הרשקו
מבוסס על האגודה למלחמה בסרטן
אחד מכל שלושה ישראלים יחלה בסרטן במהלך חייו. בחלק מהמקרים, הטיפול במחלה מערב כימותרפיה. ריכזנו כל מה שצריך לדעת כדי להכין את המטופל וקרוביו להתמודדות עם הטיפולים.
מהו טיפול כימותראפי?
כימותרפיה זה טיפול הניתן באמצעות מגוון רחב של תכשירים כימיים הכוללים מספר רב של תרכובות כימיות, שנועדו לעצור את ההתחלקות של התאים הסרטניים. כימותרפיה, תרופות ביולוגיות יכולות להינתן כתרופה בודדת או בשילוב מספר תרופות. הטיפול יכול להינתן בעירוי דרך הוריד או דרך הפה.
מה אפשר לעשות בעת קבלת טיפול? בהגיעך בבוקר למכון, יבוצע לך בדיקת דם – ספירת דם , אם בדיקה תקינה יוזמן עבורך מבית מרקחת של בי"ח תרופות שאת/ה צריך לקבל. הטיפולים ניתנים דרך עירוי בווריד, לפני מתן טיפול כימותרפי ,יינתן עירוי הכנה, כמו : תרופות נגד בחילות / הקאות. הטיפול עצמו נמשך מספר שעות ( תלוי טיפול) . בעת קבלת טיפול ניתן לקרא, לשמוע מוזיקה, לצפות בטלוויזיה ( יש מכונים שליד כל מטופל נמצא מקרן טלוויזיה), לבצע תרגילים של דמיון מודרך, לשוחח…,
האם לבוא עם מלווה?
רצוי לבוא עם מלווה, על מנת שיסייע לך בכל הנושאים המשרדיים, ישהה אתך בעת טיפול, יסיע אותך לבי"ח וחזרה. לאחר הטיפול תחוש / י עייפות – תשישות, רצוי שמישהו יסייע בבית בטיפול אישי שלך, בהכנה והגשת אוכל ושתייה, יסייע בטיפול בילדים. אדם לאחר טיפול עלול לחוש חולשה מספר ימים, אך מומלץ מאד כבר למחרת לקום ולתפקד. יש מטופלים המקבלים טיפול כימותראפי ביום חמישי וביום ראשון חוזרים לעבודה. כל המתואר תלוי טיפול ותלוי אדם עצמו . כל אחד עלול להגיב שונה לאותם טיפולים.
האם הטיפול הכימי כואב?
הטיפול עצמו אינו אמור לכאוב. במידה ובעת קבלת העירוי יש כאבים, חשוב לדווח לאחות במידי.
האם אפשר להמשיך בפעילות הרגילה בתקופת הטיפול הכימי?
באופן כללי – כן. יתרה מכך, חשוב להמשיך בפעילות הרגילה כגון עבודה, פגישות עם חברים ופעילות גופנית מבוקרת, כל אחד לפי תחושותיו. יחד עם זאת, בימים הראשונים לאחר קבלתו, הטיפול יכול לגרום לחולשה ועייפות.
כיצד מושפע התיאבון?
התכשירים הכימיים עלולים לגרום לבחילות והקאות וכך לפגוע בתיאבון, בעיקר בימים הראשונים לאחר הטיפול. אך עם הטיפולים התרופתיים הניתנים היום נגד בחילות והקאות, ניתן להתגבר עליהן. כמו כן קיימת גם פגיעה בחוש הטעם.
מהן תופעות הלוואי השכיחות?
מכיוון שהחומרים הכימיים עוצרים את ההתחלקות של תאים, גם רקמות נוספות בגוף, בעיקר אלו שמתחלקות מהר, עלולות להיפגע. במצב זה עשויים להיווצר תסמינים של מערכת העיכול כמו בחילות והקאות, שלשולים או עצירות, ותסמינים נוספים כמו נשירת שיער, יובש ופצעים בפה, חולשה ועייפות, השפעות על מערכת המין, ושינויים בספירת דם. חלק מהתרופות גורמות לפגיעה בקצות העצבים ולכן לתחושת נימול בגפיים. בנוסף, יש תופעות לוואי שונות הספציפיות לתכשירים השונים. חשוב לציין שכל גוף מגיב בצורה שונה לטיפולים הכימיים. יש לציין שרוב התסמינים נעלמים עם סיום הטיפולים כמו בחילות /הקאות, פגיעה במערכת החיסון, עייפות/תשישות. יש תסמינים שייעלמו רק לאחר מספר חודשים מסיום הטיפול: נימול , צמיחת שיער.
כיצד להקל על הסימפטומים?
כדי להקל על הסימפטומים מומלץ להקפיד על שתייה מרובה, עדיף עתירי קלוריות בכמויות קטנות לעיתים קרובות. התאמת תזונה תוך ייעוץ וליווי של דיאטנית, שמירה על היגיינת הפה – על מנת למנוע פצעים וכיבים בפה ולאורך מערכת העיכול. פצעים בפה – מאד כואבים, מאבדים תיאבון, וכתוצאה מכך לירידה במשקל, פגיעה במערכת חיסונית עלולה לגרום לדחיית טיפולים או להגדלת מרווחים בין טיפוליים. פעילות גופנית מבוקרת ומתונה כגון הליכה ומניעה מחשיפה לשמש – פעילות גופנית תמנע את תחושת עייפות /תשישות שהמטופלים חשים לאחר טיפולים כימותראפיים / קרינתיים. רצוי את הפעילות לבצע בשעות הבוקר המוקדמות או הערב על מנת לא להיחשף לשמש. להימנע מחשיפה לשמש – קרינה שאינה רצויה בכלל ובעת טיפולים בפרט. עלולה להגביר את ת. לוואי מטיפולים כימותראפיים.
מהם הסימפטומים המחייבים פניה דחופה לצוות המטפל?
יש לדווח בדחיפות לצוות המטפל במקרה של: חום מעל 38 מעלות, פריחה על העור, כתמים אדומים או כחולים על העור, כאב חריף מהרגיל, קוצר נשימה, שלשולים מעל 6 פעמים ביום והקאות מרובות הנמשכות מעל 24 שעות לאחר הטיפול.

חיה הרשקו
אחות אונקולוגית